Despre blog si publicitate.

Despre reclamele pe blog si postarile platite a curs multa cerneala (sau apasare pe tastatura). Cine are blog stie, esti contactat de firme, ti se trimit produse pentru review, ti se propun colaborari, etc. Cert este ca imediat ce ai un cuvat de spus esti oarecum acaparat si se trage de tine ba intr-o parte ba in alta. Nu e rau, e chiar bine, eu am avut si am colaborari frumoase, oameni cu care imi place sa lucrez insa am incercat sa nu depasesc limita. Cititorii sunt din ce in ce mai agasati de postarile promotinale, ne acuza ca scriem doar reclame si adevarul este ca uneori au si dreptate.

Nu-s eu in masura sa dau sfaturi despre cum se face blogging deoarece blogul asta nu e jobul meu principal si automat nu m-am ocupat de promovarea lui asa cum trebuia insa in timp mi-am adunat cititori fideli care stiu ca apreciaza ceea ce scriu.

Totusi, daca vreti sa plecati urechea la ce zic eu, mai ales pentru incepataoare luati aminte ca:

-daca ai plecat la drum cu ideea ca te imbogatesti din scris ar fi cazul sa te trezesti din visare. Doar daca esti foarte bun, ai foarte mult timp sa te ocupi de blog sau esti prezent la tot ce se intampla in online o sa iti pti monetiza blogul foarte bine. Apuca-te de scris doar daca ai o pasiune pentru domeniu in care vrei sa scrii altfel cititorii au un radar foarte bun si vor semnaliza faptul ca esti acolo doar ca sa lauzi pe cineva.

-nu te baga in zeci de campanii, nu fa mai mult de o postare publicitara pe saptamana deoarece e maxim de enervant sa intri pe un blog pe care sa citesti mereu acelasi lucru ba despre o lansare, ba despre un produs minune, ba despre ce ai mai primit la testare. Stiu bloguri care au continut cu 90 la suta postari publicitare si eu personal nu le mai citesc deloc. Nu da copy paste la textele lor de lansare, pune-ti amprenta personala pe orice postare pe care o publici, nimeni nu vrea sa citeasca acelasi lucru de 100 de ori.

-nu te baga in orice campanie chiar daca le inceput tentatia e mare si esti fericita ca te baga cineva in seama. Ai mare grija cu cine iti asociezi imaginea si pentru cine iti dai acceptul sa scrii. Eu am refuzat oferte de colaboare deoarece nu ma regaseam deloc in concept si nu imi pare rau.

-stabileste-ti un target si nu face reclama la mopuri daca tu ai blog de beauty. Daca ai un blog de nisa, oamenii aia intra sa citeasca ce scrii pentru ca ii intereseaza acel domeniu, nu ca sa afle tot ce apare in lume. Dezvolta categoria pe care te-ai axat, nu te baga in toate deoarece o sa rezulte o varza.

-stabileste tu regulile. Nu lasa agentia sau pr-ul care te contacteaza sa iti impuna ce va trebui sa scrii deoarece ei vor numai laude de la tine, spune clar de la inceput ca daca nu iti place produsul ii vei face un review negativ. Da, e greu, multi nu isi asuma probabilitatea sa faci un review negativ si din start vor refuza dar decat sa te compromiti mai bine alegi varaianta asta. Cand intrati pe un blog pe care vedeti doar review-uri pozitive voua ce va spune asta, nu va da un pic de gandit? Mie da…

-daca vreti doar sa adunati produse din testari sau sa aveti cat mai multe colaborari indiferent de imagine sau rezultat nu luati in calcul nimic din ce am scris eu mai sus 😀

Mai are cineva de adaugat ceva?:) Lista e deschisa!

Advertisements

7 comments

 1. 🙂 bine punctat

 2. BIANCA ROXANA ANITEI · · Reply

  ;)Frumos zis! Ar fi bine sa citeasca toti aceasta postare!

  1. Eh, nu-s eu specialista dar din experientele mele mai pot spune cate una alta 😀

 3. Foarte folositoare postarea si de bun simt. Eu cred ca in timp blogurile deschise doar pentru a primi produse pentru testare si a monetiza blogul vor disparea deoarece cititorii vor sti sa faca diferenta.

  1. Ar fi bine dar sa stii ca nu intotdeauna e asa…

   1. Speranta moare ultima. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s